Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strojové učení (3)

Hledání cesty k cíli

article preview

Hledání cesty bez překážek

      Jde o klasický příklad robotické úlohy - robot se má v uzavřeném prostoru dostat z bodu A do bodu B.  Důležité je, zda jsou pro řešení úlohy (z hlediska časové náročnosti pro prohledávání stavového prostoru) dostupné další informace či nikoliv. Podle toho rozdělujeme použité algoritmy na informované a neinformované. Nechť v našem prvním případě je dostupná informace o souřadnicích obou bodů. Řešení je velmi snadné, cesta je úsečka určená bodem startu a cílovým bodem.

hledej-1-0.jpg

 

 

 

hledej-1-1.jpghledej-1-2.jpg

 

 

 

    Druhý příklad má stejné zadání, ale je dostupná pouze informace o vzdálenosti robota od cíle, nikoli směr. 

Tady je pro řešení úlohy zvolena heuristické metoda prohledávání cesty. Z výstupu je vidět rozdíl ve trase cesty, když bylo stejné zadání spuštěno dva krát za sebou.

 

hledej-2-0.jpg

 

 

 

hledej-2-1.jpghledej-2-2.jpg

 

 

 

Rozšířením předchozího algoritmu lze obcházet i překážky na cestě k cílovému bodu.

 

hledej-3-0.jpghledej-4-0.jpg

 

 

 

Domácí úkol: zadání je stejné, ale bez znalosti souřadnic bodů i vzdálenosti mezi body. Nabízí se triviální řešení "hrubou silou", systematicky prohledávat plochu bod po bodu až narazíme na bod cíle. Otázka k zamyšlení, existují i rychlejší postupy řešení úlohy, (za jakých předpokladů), nebo co nám řešení usnadňuje v konkrétních robotických aplikacích ?  

 

 
 

Aktuální čas

normální:

internetový:

co to je?

O nás

_____________________________________

Nezávislý zájmový kroužek robotiky na Studánce se zabývá poznatky o technice, jako je elektronika či programování. Věnujeme se různým problémům od nejjednodušších příkladů po složitější týkající se matematiky a fyziky.


Spojte se s námi!


Vyhledávání