Jdi na obsah Jdi na menu
 


,,Robrouk"

Podívejte se na jednoduchého pojízdného robota, který reaguje na světlo.

article preview

Sestavte si "robrouka"!

Jednoduchý pojízdný robot, chcete-li ,,robrouk" reaguje na světelný zdroj. V podstatě patří mezi nejjednodušší roboty na sestavení a není na škodu si takového vytvořit či pořídit.

Roboruk se může navigovat podle černé čáry.

Náš robot se bude pohybovat za světlem a to pomocí dvou motorků, které jsou napájeny 9V baterií (doporučené jsou motorky od značky Pololu).

Mechanika je řešena jednoduchým podvozkem (deskou) na kterém leží nepájivé kontaktní pole.

Jak funguje? Odpověď zní jednoduše.

"Oči" robota tvoří dva fotorezistory (fotoodpory) s hodnotou cca 100k ohmů při minimálním osvětlení, v tomto případě je 10 luxů a maximálním osvětlení 5k. Pro takové účely jsem našel jedině tento, který má podobné parametry.

Princip je staven na Schmittovým klopném obvodu, jenž funguje na principu hystereze. Když vstupní napětí je větší jak polovina napájecího zdroje - obvod se přepne na výstup 0, když vstupní napětí je menší než polovina napájecího zdroje - obvod se přepne na výstup 1 (žádný proud). Co musí udělat pro to, aby se natočil do strany? Představme si tmu, takže odpor bude větší - tím zamezí množství proudu do Schmittova obvodu, čímž bude výstup 1. Klopný obvod je napojen na dva tranzistory, které jsou zapouzdřeny v čipu ULN2804. Na bázi tranzistorů se začne příslušný elektromotor otáčet. Robrouk jede!

Důležité je se nenechat odradit a postupovat dál. Třeba nahradit obvod procesorem, což byla jedna z myšlenek člena kroužku, která se zatím neuskutečnila. Ale to už přecházíme na jiný level.

 

Robrouka řídí procesor.

 

Adam Malíř

 

Reference:

hobbyrobot.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

Aktuální čas

normální:

internetový:

co to je?

O nás

_____________________________________

Nezávislý zájmový kroužek robotiky na Studánce se zabývá poznatky o technice, jako je elektronika či programování. Věnujeme se různým problémům od nejjednodušších příkladů po složitější týkající se matematiky a fyziky.


Spojte se s námi!


Vyhledávání