Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejvýkonnější počítač Číny

Umí řešit světové problémy. Nejrychlejší a výkonný počítač Tianhe-3.

AM 

article preview

 

K úspěšnému dokončení stavby nového superpočítače je však třeba, aby Číňané udělali průlomy v oblasti procesorů s vysokým výkonem a dalších klíčových technologií. Chtějí to zvládnout ještě letos. Výpočetní kapacita nového počítače může pomoci s analýzami zemětřesení či výbuchů epidemií.

Číňané také doufají, že se jim podaří s pomocí Tianhe-3 vydávat pro celou zemi předpovědi smogových kalamit, které trápí zejména velkoměsta.

Už první superpočítač této řadyTianhe-1 byl využit i pro tento účel. Ve spolupráci s národním meteorologickým centrem jsou na něm vypracovávány velmi přesné pětidenní smogové předpovědi pro megapole na severu země.

V Číně nyní pracují dva nejrychlejší superpočítače světa, Sunway a Tianhe-2. Teprve na třetím místě následuje Titan, americký konkurent. USA od loňska vůbec poprvé mají méně superpočítačů než Čína (165 proti 167). Ale i když jejich umělé mozky nejsou na úplné špici, drží deset z dvaceti vedoucích pozic mezi pětistovkou nejvýkonnějších počítačů světa.

Zdroj: novinky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

Aktuální čas

normální:

internetový:

co to je?

O nás

_____________________________________

Nezávislý zájmový kroužek robotiky na Studánce se zabývá poznatky o technice, jako je elektronika či programování. Věnujeme se různým problémům od nejjednodušších příkladů po složitější týkající se matematiky a fyziky.


Spojte se s námi!


Vyhledávání